Een zonsondergang of -opkomst

Iedereen die op vakantie gaat maakt wel eens een foto van de prachtige zonsondergang, een mooi romantisch moment. Teruggekomen van de reis valt de foto vaak wat tegen; hij is wat flets en het mooie zwoele sfeertje is er al helemaal niet...

Foto: zonsondergang te Matapica, Suriname, 4 april 1992
Foto: S. Jak

Fotograferen?

Hoe komt het toch dat zoveel van dit soort foto's mislukken? Een paar belangrijke tips:

  • De zon in het beeld fotogaferen valt vaak tegen, deze komt met een normale lens als een uitgebeten vlekje terug; laat deze verdwijnen achter een object of wacht nog even

  • Fotografeer pas na zonsondergang, vaak is het pas het mooist een kwartier nadat de zon onder is

  • Belicht een klein beetje onder, dan komt het rood beter -iets dieper- uit. Dit geldt voor als u een camera heeft met centrum gerichte meting (veel oudere handmatige camera's), als u daarbij het grootste gedeelte lucht in beeld heeft.

  • Heeft u een meer automatische camera (met autofocus ed), zet dan de matrix- of meerveldenmeting uit, meet dan alsnog centraal, of gebruik zelfs spotmeting), meet dan op de lucht naast de zon, hou die belichting vast (exposure lock), maak de goede compositie en maak de foto.

  • Maak eens een serie (ook met verschillende belichtingstijden), dan kan je altijd de mooiste ervan uit kiezen, en je zal zien dat de zonsondergang van minuut tot minuut verandert!

  • Werk op een statief als de belichtingstijd wat al te lang wordt (vanaf ca 1/60 seconden bij een objectief van 50 mm.)

Kijk in Het archief voor een serie van deze zonsondergang te Suriname

Terug naar de Fototips
 
Auteur: Stefan Jak

Laatste wijziging: maandag, 17 maart 2008