Waterhoos

Een waterhoos is in feite een tornado. Een kleine wervelwind die boven het water aanwezig is, boven een meer of zee.

WaterhoosFrance1.JPG (38134 bytes)

Foto: waterhoos in de verte, 15 augustus 1999 in onstabiele koude lucht in Baubigny, aan de kust van Normandie, Frankrijk. Foto:S.Jak.

Waterhozen zijn in de regel lang niet zo sterk als een tornado. Hoewel ook daar wel veel soorten en maten in zijn. Lang niet alle tornado's zijn verwoestend, zoals de beelden uit Amerika ons zouden doen geloven. Een tornado en een wervelwind hebben wel min of meer dezelfde vorm, maar komen vaak niet in dezelfde weersituatie voor.

Een tornado boven land (in Nederland ook vaak 'windhoos' genoemd) komt in de regel voor bij zeer zware (onweers)buien, gepaard gaand met hagel, stortregens etc. Vaak aan de rand van een koufront, waaraan voorafgaand vaak zeer warme vochtige lucht aanwezig is. Spektakel dus.

Een waterhoos kan echter ook aan vrij onbeduidende stapelwolken gekoppeld zijn, het hoeft niet eens een buienwolk te zijn. Het hoeft ook zeker niet zeer warm te zijn. Waterhozen komen vaak voor in onstabiele koele lucht, boven water dat relatief warm is. Boven het water zijn de omstandigheden blijkbaar gunstig genoeg om de kleine wervelwinden niet uit te doven, en we zien ze ook goed doordat water wordt opgezogen en de slurf van (deels condens-)water van grote afstand te zien is. Er zijn immers weinig obstakels.

Ondanks dat ze meestal niet zo heel krachtig zijn is het toch oppassen geblazen. Als ze aan land komen (of als je in een boot zit) kunnen ze genoeg schade veroorzaken, aan campings bijvoorbeeld die vaak vlak langs het water aanwezig zijn.

Fotograferen?

Geluk hebben... dat moet je. Maar er zijn in Nederland wel favoriete plekken. De Waddenzee, de Noordzeekust en ook het IJsselmeer zijn plaatsen waar ieder jaar regelmatig waterhozen voorkomen. Ga kijken in de nazomer bij wat onstabiel weer, wanneer er dikke stapelwolken aanwezig zijn, evt buien.

Gebruik een stevige telelens voor een beeldvullende beeld (meer dan 200 mm.), een snelle film (bijvoorbeeld 400 asa) en schiet veel foto's als er een voorkomt. Opnamen hiervan zijn beslist bijzonder. Noteer goed plaats en tijd, dat kan later zeker van pas komen, de foto's kunnen een grote nieuwswaarde hebben. Een winder/motordrive in of aan de camera kan goede diensten doen voor een reeks opnames. Als mogelijk noteer dan ook gegevens van het weer, temperatuur, luchtdruk, wind, de trekrichting van de waterhoos etc.

Wees altijd alert op het risico! Komt de waterhoos te dicht bij zoek dekking, windstoten van meer dan 100 km/uur of meer zijn heel goed mogelijk.

Kijk ook naar de foto-collectie van water en windhozen.

Terug naar de weerkalender
 
Auteur: Stefan Jak

Gewijzigd op: maandag, 28 augustus 2006