Mist

Mist is zeker geen zeldzaam verschijnsel, maar soms moet je vroeg je bed uit voor een fraaie foto.....

Mist.jpg (36675 bytes)

Foto: mist op een mooie ochtend, eind mei.

Fotograferen?

Mist is niet zo heel moeilijk vast te leggen. Wees er op tijd bij en ga op zoek naar mooie plekjes. Nabij oppervlaktewater heb je snel kans fraaie mistbanken of -flarden aan te treffen; bij meren, kanalen, rivieren en sloten.

De meeste kans op mist(flarden) heb je de volgende ochtend, als het in de nacht opklaart na een dag met regenachtig weer. Door de afkoeling en het vele vocht in de lucht vormt zich dan al snel mist. De beste kans om een fraaie mistfoto te maken doet zich voor in het najaar, mist komt dan relatief vaak voor en bomen die nog hun bladerdek hebben, of andere objecten, steken vaak mooi af, en verdwijnen deels in de deken van mist.

Omdat mist vrij veel licht reflecteert is het beter om iets over te belichten, net als bij sneeuw. Hiermee voorkom je dat de foto wat 'grauw' en te saai wordt. Je kan verder experimenteren met verschillende films. In dit geval is een zeer gevoelige film van 1000 ISO gebruikt, waardoor er een korrelig effect ontstaat dat een wat romantische impressie geeft.

Terug naar de weerkalender

Foto en tekst: Stefan Jak

Laatste wijziging: dinsdag, 2 oktober 2007