Zwart-wit Film of Kleur?

Linksboven: Foto van Cirrostratus en kleine cumulus in kleur. Avondstemming, maar wel wat saai.

             

Rechtsboven:  Zelfde foto maar dan in zwart-wit, de contouren komen veel prominenter naar voren, de foto is dreigend. 

Veel foto's van- en over het weer zijn in kleur. Logisch, de kleurenpracht van de wolkenlucht en bijvoorbeeld van optische verschijnselen verlangt nu eenmaal kleurenfilm. Hetzij dia-, hetzij negatiefmateriaal. 

Sommige opnames zijn echter sterker in zwart-wit. Vooral dreigende luchten met cumuli (stapelwolken) en zeer fijne Cirri (sluierbewolking) komen erg fraai uit in zwart-wit. Zeker als je andere sterk gevormde -grafische- elementen als gebouwen fotografeert

Bij zwart-witfilm is het in dit geval zeer nuttig een filter te gebruiken. Met name roodfilters versterken het donker van de lucht, waardoor je heel dramatische effecten kan krijgen. Probeer eens wat uit. Oranje-filters werken wat zwakker dan een roodfilter en geel ook. Maar de filters zijn er in verschillende 'donkertes' (gradaties). Dus ook daarin kan je variŽren.

Net als voor kleur geldt dat de filmgevoeligheid zeer bepalend is voor de uiteindelijke scherpte en het algemene beeld Bij een hoge filmgevoeligheid is de korrel meestal groter/grover. Maar met zwart-wit film kan je vaak nog erg ver doorgaan voordat de korrel te grof wordt. En zelfs dat kan een heel mooi effect opleveren. Voor de goede detaillering en hoge contrasten is ISO 100 nog steeds een zeer goede keus. Bijvoorbeeld een Ilford Delta 100. Er is nog keuze in zwart-wit films. Alleen dia's maken in zwart-wit is lastig, deze films zijn er nog wel, maar alleen bij een heel goed gesorteerde fotowinkel.

En als je een digitale camera hebt, wat dan?

Ook bij een digitale camera kan je kiezen voor kleur of zwart-wit en dan vaak ook nog voor tussenvormen als sepia of duotonen. Speel eens met die instellingen daarvan, of bewerk een foto achteraf naar zwart-wit. En kijk dan eens naar wat er gebeurt als je het contrast naar boven of naar beneden bijstelt.

Meer zwart-wit opnames in het Archief


 

Ga voor meer specifieke fototips naar de Fototips


© Auteur: Stefan Jak

Laatste wijziging: dinsdag 30 september 2014