WeerHistorie                                          -7-

De sneeuwstormen-winter van 1979

Hoofdstraat Pieterburen. Met groot materieel aan de slag om de sneeuwmassa op te ruimen Kaakhornsterpad Westernieland: de schoorsteen nog juist vrij Voedseltransport naar Warfhuizen Panserweg Zoutkamp: Precies op de plaats waar ik hem had neergezet Sneeuw, sneeuw, sneeuw, ook in Pieterburen EHBO-er Van der Klei uit Ulrum komt schaatsend terug van Vierhuizen voor het verlenen van eerste hulp In het holst van de nacht even bijtanken bij tankstation Weber te Wehe-den Hoorn. Want het sneeuwruimen moest doorgaan
Laat de minister maar komen (Hans Wiegel die het rampgebied per helicopter zal bezoeken) Burgermeester Van der Vliet, gedeputeerde Van der Ploeg,  minister Wiegel en staatssecretaris Van Lent (v.l.n.r.) samen op weg naar het operatieterrein Een militair rupsvoertuig op weg naar de metershoge sneeuwberg In greppel bij Westerklooster (Klossterburen) gestrandde sneeuwschuiver van de RVM Kaakhorbsterpad Westernieland, overal hetzelfde beeld Kaakhornsterpad Westernieland, zelfs de naaste buren niet bereikbaar Is Zuurdijk nog ver?  

Klik op de verkleinde foto's en u ziet in het foto-frame de foto in groot formaat 

In de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw waren er enkele behoorlijk koude winters (denk bijvoorbeeld aan de winters van 1985-1987). Maar de laatste eigenlijk echt strenge winter dateert al weer van 1979. Nu al weer ruim 25 jaar geleden..... Die winter kenmerkte zich door bizar en extreem hevig winterweer, dat soms grote delen van het land lam legde door ijsregen, zware ijzel en heuse sneeuwstormen. De winter barstte los net voor de jaarwisseling (1978 op 1979) toen in krap 2 dagen tijd de temperatuur vanuit het noorden zakte van +8 graden naar ruim onder de -10. Brrr. En dat vergezeld van een dikke laag ijzel die overging in zware sneeuwval. Door de harde NO-wind ontstonden er enorme sneeuwduinen. In de week die volgde zakte de temperatuur op een paar plaatsen gedurende een paar opeenvolgende avonden zelfs tot ruim onder de -20 graden.

Hierna nam de vorst wat af maar het bleef vuil kwakkelig winterweer. In Februari, rond de 14e, herhaalde het scenario zich en vooral in het noorden van het land woedde een enorme sneeuwstorm. De beelden op deze pagina zijn allen uit dat deel van ons land. Het spreekt voor zich dat als zo'n situatie zich nu weer een keer voor zou doen -en waarom niet?- er een enorme (verkeers)chaos zou ontstaan, want dit zijn we toch echt niet meer gewend!

Meer lezen en zien over het winterweer in 1979? Zoek deze fraaie boekwerkjes eens op:

  • Winter 1979 door de lens, door R.Idema, F.Kles en A.Gies, Drukkerij de Marne BV uit Leens
  • Bar en Boos, zeven eeuwen winterweer in de lage landen, door Drs. Jan Buisman, 1984. ISBN 90 24644127
  • Voor zaterdag en zondag eveneens slecht weer verwacht, een beeldverslag van de winter van 1979, Gemeenschappelijke Persdienst en Erven Thomas Rap, 1979. ISBN 9060051777

Terug naar het Archief voor meer foto's

 

Voor het gebruik van de foto's op deze pagina gaat speciaal dank uit naar Grafische Industrie de Marne BV

 
Auteur tekst: Stefan Jak.

Foto's en bijschriften: Grafische Industrie de Marne BV

Laatste wijziging 21-10-2004