Panorama-foto's

Als je landschappen (of het weer) fotografeert wil je soms een flink deel van de wolkenhemel in beeld hebben. Zoals onderstaande zeer fraaie foto van Adams Peak in Sri Lanka. Genomen op 31 december 2001 door Ronald Annaars.Het geeft een zeer ruimtelijke indruk, een wijds zicht. Je kan panorama-foto's op verschillende manieren maken.

1. Een echte panorama-camera. Deze camera's hebben vaak een speciale, roterende, lens die een lang negatief belichten. De beeldhoek kan wel meer dan 100° bedragen. Door de speciale lensconstructie is er vrijwel geen vertekening, en ziet het er dus heel echt uit. Bekend zijn van dit type (oa.) de camera's van het merk "Horizon". Dat kan een duur grapje zijn, maar 2e hands zijn ze toch te krijgen voor leuke prijsjes (zie ook links, of snuffel eens op Ebay).

2. Gebruik van een groothoeklens. Als je op een kleinbeeldcamera een lens van 35 mm of kleiner zet dan wordt de beeldhoek zo groot dat al snel een weids effect ontstaat (LET OP: bij een digitale camera moet je vanwege de correctiefactor van in de regel ca. 1,7 een lens met veel minder mm's kiezen voor een zelfde groothoekeffect) .

Bij 28 of 24 mm (voor gebruik bij kleinbeeld-FILM) is dit panorama-effect vaak erg mooi. Bij 21 mm of kleiner wordt het eerder vervreemdend door de zeer grote vertekening (met bolle lijnen buiten het beeldcentrum). Het effect kan soms zeer fraai zijn. En het is natuurlijk erg makkelijk, met wat verstand van zake en de juiste camera. 

3. Met de functie 'panorama' op de camera. Veel moderne -compact- camera's hebben een panorama-functie. Vaak wordt je hier gewoon voor het lapje gehouden. Er wordt geen groter (langer) negatief gebruikt en ook geen andere lens, maar het enige wat gebeurt is dat de onder- en bovenkant van de foto worden ingekort door afscherming van het negatief binnen in de camera, zodat er een ''langer'' beeld ontstaat, als ware het een panorama-foto. Het idee werkt beslist, kijk maar eens naar de onderstaande foto's; de één gewoon zoals die is genomen met een normale lens. Bij de ander zijn de onder- en bovenrand aangesneden.

Maar ieder mens kan begrijpen dat je dit zelf ook kan doen met een goede schaar. Heb je tenminste ook de keuze welk deel je er wel of niet van afhaalt.

  

Bij bovenstaande foto van wolkenflarden boven het zompig warme Brokopondomeer te Suriname is slechts een deel van de onder- en bovenkant weggeknipt. De foto rechts lijkt echter een panorama-foto, door deze simpele ingreep. Wees niet bang om een schaar in een foto te zetten (dat is zeker met een digitaal fotobestand, op de computer met een fotobewerkingspakket als Adobe Photoshop of Paintshop-Pro heel gemakkelijk).

Copyright foto's Brokopondomeer, Suriname : Stefan Jak

4. Met digitale camera of bewerking op de computer. Nieuwe technieken maken het echter mogelijk dat je zo uit de hand een reeks foto's van een landschap kan maken -de camera langzaam bewegend van de ene naar de andere kant. De camera plakt zelf de foto's aan elkaar en bewerkt de randen, tot een vrijwel naadloze overgang. De mogelijkheden hiervoor verschillen per camera en merk, maar zelfs camera's in sommige telefoons kunnen dit al. Op de computer is het ook mogelijk met een reeks min of meer aaneensluitende foto's, maar het blijft bewerkelijk en vaak is het effect minder treffend.

Het onderstaande beeld van de Slufter op Texel toont fraai hoe het panoramabeeld (bovenste foto van de reeks van vier beelden) feitelijk is opgebouwd uit meerdere losse foto's.

Copyright beelden Slufter, Texel: Peter Aartman.

Terug naar de Fototips

Auteur: Stefan Jak
Laatste wijziging: woensdag 11 december 2013