Foto van de maand Augustus 2007

Delen van de circumhorizontale boog langs de Ardeche, gefotografeerd door Helmich van Rees Truc-foto? Niks hoor. Wat je ziet is een Halo; het licht van de zon wordt gebroken in de kleine ijskristalletjes van deze ijle wolken. Halo's zijn er in talloze vormen. Deze is vrij bijzonder, het is -een deel van- de circumhorizontale boog.
De foto is genomen door Helmich van Rees, op 25 juli 07 om 12.17 vanaf de rivier de Ardeche in Zuidelijk Frankrijk. Om precies te zijn, lat 4423'3.35"N en long 424'48.12"E. De circumhorizontale boog met zijn felle kleuren van de wolken vlak langs de horizon komt alleen voor bij hoge zonnestand. In Nederland slechts overdag en alleen in de maanden midden in de zomer. Dat waarnemings-seizoen is in Zuid Frankrijk dus iets langer, omdat de zon daar nu eenmaal wat hoger staat. In Nederland kan je het nu in september niet meer zien, zijn tegenhanger echter weer wel; de circumzenitale boog die juist heel hoog aan de hemel staat -vaak recht boven ons hoofd-.

Een complete beschrijving van de circumhorizontale boog en het hoe en waarom, vind je uiteraard hier op deze site. En er zijn op deze site nog veel meer beschrijvingen van optische verschijnselen.Copyright foto Helmich van Rees, tekst: Stefan Jak

Laatste wijziging: dinsdag, 2 oktober 2007

Bron: http://www.weerfotograaf.nl