Foto van de maand September 2009Het was een rumoerige zomer. Er kwamen regelmatig stevige onweersbuien tot ontwikkeling. Op 20 augustus 2009 werd zelfs een weeralarm uitgegeven voor naderend zwaar onweer. Die verwachting was goed, maar het viel mee. Echt noodweer bleef uit. Toch waren er stevige buien die middag en avond, die prachtige plaatjes opleverden, zoals hier in Bennekom.

Op deze foto is fraai te zien hoe één of twee bliksems de lucht doorklieven waar ook nog net een zogenaamde ' rode regenboog' te zien is. De zon stond erg laag en kwam door een opklaring in het westen even door en scheen op de heel langzaam wegtrekkende bui in het oosten, in de avond van 20e augustus 2009. Het licht van de late avondzon kon alleen maar een rode regenboog maken, omdat alle andere kleuren al bijna afwezig waren. Zie elders op deze site meer informatie over de rode regenboog en hoe dit wordt veroorzaakt.

Een bliksem fotograferen terwijl het nog niet echt donker is, is erg lastig. Je kan geen lange sluitertijd kiezen en dan maar afwachten, zoals bij nachtelijk onweer. De bovenstaande foto is eigenlijk slechts één beeldje van een film, zoals je tegenwoordig met veel kleine digitale compactcamera's kan maken. Zo kan je minutenlang filmen en dan toch met een beetje geluk een mooie bliksem vastleggen. Het beeldje is dan niet van topkwaliteit, de resolutie is vaak minder dan 1000 pixels breed. Maar toch, je kan er wel wat van maken. Bovenstaand beeld is genomen met een eenvoudige Nikon Coolpix P60 camera en in Photoshop is vervolgens de balans wat verbeterd, is het onscherp masker toegepast en daarna de ruis weggehaald.

© Copyright foto en tekst: Stefan JakLaatste wijziging: maandag, 5 oktober 2009

Bron: http://www.weerfotograaf.nl