Foto van de maand November 2007

Bijzonnen

Hoeveel zonnen wil je hebben?

Als de dagen kort worden en grijs zijn , verlang je veel naar de zon. Juist nu de zon laag staat zie je soms meerdere zonnen op hetzelfde moment: de zogenaamde ''bijzonnen'.

Copyright foto en tekst: Stefan Jak

De foto is gemaakt met een Nikon FM en 24 mm groothoeklens.

Let maar eens op de lucht in november, we weten zeker dat je deze bijzonnen kan waarnemen. Voor de oplettende waarnemer; je kan dit verschijnsel ook bij een felle maan waarnemen als er cirrusbewolking is, we noemen ze dan 'bijmanen'.

Lees meer over deze en andere optische verschijnselen en hoe je ze kan fotograferen.

De bijzonnen zijn op zich een vrij algemeen voorkomend optisch verschijnsel. Ze ontstaan als zonlicht gebroken wordt in dunne ijskristallen. Die ijskristallen zijn vaak aanwezig in cirrusbewolking die hoog in de lucht aanwezig is, vaak als teken van een naderend front. Bijzonnen voorspellen dus vaak slecht weer; regen (sneeuw...?) en wind. Wel, zo'n front wil ons in deze tijd nog wel eens naderen en omdat de zon nu zo laag staat kan je de bijzonnen, die altijd op ongeveer dezelfde hoogte staan als de zon, vaak goed zien zonder heel hoog in de lucht te hoeven kijken. Je ziet ze duidelijk op circa 22 graden afstand aan weerszijden van de zon. Toevallig zie je ze nog een keer weerspiegeld in het water; zes zonnen in totaal. Wat wil je nog meer?


Laatste wijziging: woensdag, 2 januari 2008

Bron: http://www.weerfotograaf.nl