Foto van de maand Maart 2010Zo, genoeg van al dat winterweer! Er volgen vast nog wel periodes met maartse buien, maar als ' het wat meezit' gaat het komende maanden weer echt opwarmen en breekt het seizoen aan van stevige onweersbuien. Zoals hier te Arnhem.

De bovenstaande foto van een bui toont heel fraai de aambeeldvorm; warme lucht stijgt op maar stoot hoog in de atmosfeer zijn kop en spreidt zich uit. In de top van de wolk is de temperatuur ver beneden het vriespunt en de wolk bestaat daar geheel uit ijs; je ziet slechts vage structuren. Lager in de wolk bestaat de wolk uit (al dan niet) onderkoeld water, dat zich uit in de vormen van een echte stapelwolk, met duidelijke en scherpe contouren. Dit was nog een klein solitair buitje in het avondlicht, maar in de zomer en als het dus veel warmer wordt, kunnen deze buien een doorsnede van meer dan 20 km bereiken en een maximale hoogte in ons land van circa 15 kilometer.

Deze foto is met Photoshop licht bewerkt (niveaus en verscherpt) om de kleuren en structuren nog iets beter tot uiting te laten komen. Meer weten over wolken? Lees de artikelen op deze site.

Stuur ook foto's in, De Weerfotograaf plaatst ze!

Bekijk meer foto's van Simon Jak

Copyright foto Simon Jak, tekst: Stefan Jak


Laatste wijziging: maandag, 19 april 2010

Bron: http://www.weerfotograaf.nl