Foto van de maand Juni /Juli 2010
Nu het weer lang licht is zijn er vaker optische verschijnselen te zien, als je er op let. Soms zijn deze heel bijzonder, zoals deze foto van zowel de ' normale' kleine kring van 22 graden, met daarbinnen oa. een vrij zeldzame nog kleinere kring van 9 graden. Hieronder de rest van het verhaal.

Klik op een van de foto's voor een foto op groot formaat met, of zonder, aanduiding van de diverse ' kringen'
Zonder uitleg Met uitleg

Deze bijzondere foto werd genomen door Jurrien Pit, project manager bij Philips in Accra en Kumasi in Ghana. Daar werd de foto genomen op 10 maart 2010, rond 11.30 uur. Terwijl hij met de auto reed werd een medereiziger die morgen gebeld door een in paniek zijnde vrouw en die zei dat de wereld verging omdat er een ring (halo) rond de zon te zien was (let wel; het is Ghana, West Afrika). Hij is uitgestapt en zag inderdaad een prachtige grote halo. De foto's zijn genomen met een Canon Digital IXUS 90IS met een lens 3x 15 6,2-18,6mm/ 1:2,8-4,9 (10,0 megapixels), zonder inzoomen.

Jurrien stuurde de foto naar deze site op. Bij nadere beschouwing blijkt dat er een fraaie ' kleine' kring met een straal van 22 graden te zien is (de meest duidelijke, helder gekleurde, kring) en daarbinnen dichterbij de zon een kring met een straal van 9 graden. Deze kringen met die straal zijn vrij zeldzaam en ontstaan door wat afwijkende ijskristallen die meer in de vorm van kubusjes/piramides zijn dan de reguliere ' plaatjes' waar de kleine kring normaal gesproken door wordt veroorzaakt als het zonlicht hierin gebroken wordt. Als je heel goed kijkt is ook de zogenaamde parhelische ring te zien, als een kleine kleurloze ring die deels door zon heengaat. Doordat deze foto genomen is in een streek rond de evenaar en de zon op een erg hoog punt stond op dat tijdstip (circa 80 graden, bijna recht boven je) is dat dan een heel klein ringetje. In onze streken is deze parhelische ring overigens altijd veel groter omdat de zon nooit zo hoog aan de horizon komt.

Lees meer over halo's met een afwijkende straal.

Copyright foto Jurrien Pit, tekst: Stefan Jak


Laatste wijziging: maandag, 2 augustus 2010

Bron: http://www.weerfotograaf.nl