Foto van de maand Juni 2011
De Slufter op Texel blijft altijd boeien, of het nu zomers weer is, of juist winters. Maar dat geldt voor de wadden als geheel.

Het is ook een uitgelezen locatie om eens te proberen wat de digitale camera's van tegenwoordig allemaal kunnen op het gebied van panorama-fotografie, zoals deze foto toont.

Jaren terug kon je eigenlijk alleen panorama-foto's maken met een supergroothoek-lens. Een fish-eyelens was natuurlijk helemaal geweldig. Had je niet van dergelijke lenzen dan kon je zelf een reeks aaneensluitende foto's proberen te maken, vanaf een statief. De foto's kon je daarna aan elkaar plakken. Dat was toch een hoop gepriegel en verre van perfect. De vertekening van de lens en afwijkingen in de belichting zorgden ervoor dat de foto's vrijwel nooit naadloos aansloten. Nieuwe technieken maken het tegenwoordig echter mogelijk dat je zo uit de hand een reeks foto's van een landschap kan maken -de digitale camera langzaam bewegend van de ene naar de andere kant. De camera plakt de foto's aan elkaar en bewerkt de randen. Zelfs camera's in sommige telefoons kunnen dat al, de foto hierboven toont het duidelijk. De foto is opgebouwd uit meerdere alleenstaande foto's, zoals het volgende samengestelde beeld toont.

Op deze site is uiteraard meer informatie over panorama-fotografie. En wil je naar de wadden om ook dergelijke platen te schieten? Lees dan de informatie over het weer op de wadden.

Copyright foto: Peter Aartman, tekst: Stefan Jak

Laatste wijziging: maandag 30 december 2013

Bron: http://www.weerfotograaf.nl