Foto van de maand Juni 2009Afgerukte boomtoppen door het noodweer van 26 mei 2009 nabij Amersfoort, langs de A1

In de vroege ochtend van 26 mei 2009 was het noodweer in de omgeving van Amersfoort. Stille getuigen daarvan zijn deze finaal afgerukte boomtoppen.

De Weerfotograaf reed zelf die ochtend over de A1 richting Baarn. Vanaf Barneveld tot in Baarn was overal langs de A1 een ravage zichtbaar door afgerukte takken en omgevallen bomen. Maar deze bomengroep is wel erg te grazen genomen door de wind. De bomen staan (beter; stonden...) bij het Total tankstation langs de A1 vlak voor knooppunt Hoevelaken, komend vanaf de richting Barneveld. De techniek staat tegenwoordig voor niets, want de foto is gemaakt met de ingebouwde camera van een telefoon. Zelfs met zo'n klein lensje en 3 megapixels valt er nog wel een aardig plaatje te schieten. Bij dit soort gebeurtenissen is het maken van een foto, op dat ene moment, soms belangrijker dan het leveren van fotografische topkwaliteit (zoals van een spiegelreflex-camera). Nu ja, deze foto had ook met zo'n camera gemaakt kunnen worden -in alle rust- want dit werd niet gelijk opgeruimd. Deze foto dateert immers zelfs van 4 juni, ruim een week later dus. Toch de TIP; neem altijd een camera mee, al is het maar een heel eenvoudige. Dan mis je niets.

Op deze site nu meer achtergronden van de ravage die ochtend, met begeleidende weerkundige informatie en meer foto's.

Waar is deze foto precies gemaakt? Als u op uw PC (met Windows en Internet Explorer) Google Earth heeft geļnstalleerd kunt u direct naar de locatie van deze foto ' vliegen' , door dit bestand te downloaden. Als u dan dat bestand opent zal Google Earth starten en deze plek getoond worden.

Werkt u met de browser Safari (bijvoorbeeld op Apple-pc's) klik dan met de rechtermuisknop op het bestand en sla het ' te downloaden gekoppelde bestand' op als .kmz (dus NIET met de extra extensie .zip of .txt). Open dan het bestand. Google Earth start en vliegt naar de foto-locatie.

© Copyright foto en tekst: Stefan JakLaatste wijziging: dinsdag, 7 juli 2009

Bron: http://www.weerfotograaf.nl