Foto van de maand Juni 2007Vlioegtuigstrepen, ook wel contrails genoemd, op 18 april 2007 rond 0800 uur te Bennekom met een 16 mm. fish-eye lens gefotografeerd

De lucht in Nederland wordt steeds drukker. Met vliegtuigen. Soms blijven er dan lange sporen achter; de condensstrepen, ook wel 'contrails' genaamd. Ze beļnvloeden het weer in de regel niet maar je kan wel het weer voorspellen aan de hand van deze ' wolken'.

De vliegtuigstrepen bestaan namelijk vooral uit waterdamp die op die hoogte gelijk bevriest. Als de lucht droog is (in stabiel weer, bij een stevig hogedrukgebied) dan zullen de strepen snel oplossen; het blijft (in ieder geval) nog wel een dag fraai weer. Als de strepen niet oplossen en breder worden -uitwaaieren- dan is dat een teken dat de lucht vochtiger wordt. De kans is dan groot dat het weer minder stabiel wordt, binnen een dag. En aan de trekrichting en -snelheid kan je uiteraard ook de wind op grotere hoogte aflezen. Die wind geeft vaak al aan van waaruit de weersystemen komen. Vliegtuigstrepen die breder worden en snel van zuidwest naar noordoost trekken voorspellen in de regel weinig goeds! Veel verder dan een dag kan je overigens in de regel niet gaan met het voorspellen van het weer op basis van de wolken, ook niet bij deze wat onnatuurlijke wolken.

De bovenstaande foto met dat enorme aantal vliegtuigstrepen is gemaakt op 18 april 2007 om 08.00 uur in Bennekom, met een Nikon 16 mm. fish-eye objectief. Een dergelijk objectief is in staat om een groot gedeelte van de hemel in een keer vast te leggen, maar er treedt wel vaak grote vertekening op, veel rechte lijnen worden bol, zoals ook hier te zien is. Lees meer over het gebruik van de fish-eye lens.

Met het toenemen van het vliegverkeer boven ons land worden vliegtuig-strepen als weers-voorspeller dus steeds interessanter en nuttiger! Als je goed oplet zie je echter nog meer markante verschijnselen die veroorzaakt worden door vliegtuigen. Wat zie je op de foto hiernaast? Het is een pilotengat, lees er meer over op deze site.

Meer foto's van vliegtuigstrepen vind je in de rubriek INGEZONDEN. Want iedereen ziet fraaie dingen. Stuur ze ook op naar De Weerfotograaf, dan plaatst deze de foto's op de site. Inmiddels hebben al meer dan 175 fotografen foto's ingezonden.


© Copyright foto en tekst: Stefan Jak

Laatste wijziging: maandag 30 december 2013

Bron: http://www.weerfotograaf.nl