Foto van de maand Februari 2008

Mist... komt bij ons vooral voor in het najaar en de winter, elders kan het wel ieder dag mistig zijn, zoals in de bergen.

Mist is eigenlijk niets anders dan een hele hoop waterdruppels in de lucht die ons direct omringt, alsof we in de wolken zijn. Ga je de bergen in dan kom je meestal vanzelf wel een keer langs de wolkengrens en lijkt het dus of je in de ' mist' terecht komt. Hoe hoog je daarvoor kan en moet gaan verschilt van dag tot dag en ook van gebied tot gebied. De bovenstaande foto is genomen op een hoogte van zo'n 3000 meter. Ja, en daar gaat zelfs een weg op die hoogte, dat zal je in Europa niet zo snel aantreffen. De bergen in Venezuela zijn onderdeel van de Andes en zijn erg hoog. De hoogste top in Venezuela (Pico Bolivar) is net wat hoger dan 5000 meter. Je ziet hier op de foto zelfs al dat je boven de boomgrens bent en dat wil wat zeggen, want je zit hier relatief dicht bij de evenaar, de tropen dus waar het broeierig klef heet weer kan zijn. Maar koud en kil hierboven dus.

Meer beeldmateriaal over Venezuela vind je uiteraard op deze site.

Nieuw! Als u op uw PC (met Windows) Google Earth heeft geļnstalleerd kunt u direct naar de locatie van deze foto ' vliegen' , door dit bestand te downloaden. Als u dan dat bestand opent zal Google Earth starten en deze schitterende plek getoond worden.

Werkt u met de browser Safari (Apple-pc's) klik dan met de rechtermuisknop op het bestand en sla het ' te downloaden gekoppelde bestand' op als .kmz (dus NIET met de extra extensie .zip of .txt). Open dan het bestand. Google Earth start en vliegt naar de foto-locatie.

Wil je meer weten over het fotograferen van mist? Ook dat kan: lees het speciale artikel op deze site.

© Copyright foto en tekst: Stefan JakLaatste wijziging: maandag, 3 maart 2008

Bron: http://www.weerfotograaf.nl