Foto van de maand Februari 2007Stormschade; omgevallen beuken na de zware storm van 18 januari 2007 op het landgoed Hoekelum, tussen Bennekom en Ede bij Ede Storm op zeeMaar ook op zee kan het heel heftig spoken....Nu ook op deze site fraaie beelden van de stormen van 11 en 18 januari vanuit Vlissingen

De winter van 2006/2007 gaat de boeken in als extreem zacht, lijkt het nu. Tijdens zachte winters komt het vaak tot storm. Daar werden we ook deze maand januari weer eens nadrukkelijk mee geconfronteerd. In de middag en avond van de 18e januari trok er een zware storm over ons land (maar ook over Engeland, Denemarken, BelgiŽ en Duitsland). Er kwamen windstoten voor tot 130 km/u. Met als gevolg overal forse schade. Zo'n heftige storm komt ongeveer eens in de vijf jaar voor blijkt uit de statistiek en inderdaad; de laatste echt grote storm dateert al weer van 2002.

Op het fraaie landgoed Hoekelum, op het randje van de Veluwe nabij Bennekom werden bij de storm van de afgelopen maand januari vele grote bomen geveld, zoals uit bovenstaande foto wel blijkt. Foto's maken tijdens een storm is natuurlijk een hachelijk en gevaarlijk avontuur. Een dag na een storm kan je al met wat minder risico foto's maken, maar ook dan is het oppassen geblazen want in een bos is het dan nog wel gevaarlijk. Er kunnen nog altijd flinke takken afbreken die de storm dan wel net hebben overleefd, of wel gebroken zijn tijdens de storm maar nog balanceren op een andere tak of boom. Deze hebben dan slechts een laatste zuchtje wind nodig om echt te vallen.


© Copyright foto en tekst: Stefan Jak

Laatste wijziging: maandag, 18 juni 2007

Bron: http://www.weerfotograaf.nl