Foto van de maand December 2008IJsvarens

De winter van 2008/2009 kwam nog wat aarzelend op gang. Heel koud was het niet, maar zacht ook niet. Komt er echt diepvrieskou? Zoek dan een verlaten slootje op en ga op zoek naar heel tere ijs'varens' die tot wel 4 cm groot kunnen worden, zoals hier.

Deze ijsvarens kon De Weerfotograaf fotograferen op een diepe sloot in de winter '97. Op een ijskoude januari-morgen vroor het tegen de 15 graden en overdag was het nog ergens tussen de -5 en -10 graden. Gewapend met een handmatige Nikon FM camera en een 55mm macrolens waren de meest fraaie en heel tere ijscreaties te fotograferen, al liggend op het ijs en bibberend van de kou. Alleen door die felle kou en de rustige omstandigheden -er was geen wind in die diepe sloot die omringd was met bomen- konden deze ijsfiguren ontstaan. Meer zien? Kijk naar de overige foto's op deze site.

Waar kon je deze ijsvarens ontdekken? Als u op uw PC (met Windows en Internet Explorer) Google Earth heeft geļnstalleerd kunt u direct naar de locatie van deze foto ' vliegen' , door dit bestand te downloaden. Als u dan dat bestand opent zal Google Earth starten en deze plek getoond worden.

Werkt u met de browser Safari (bijvoorbeeld op Apple-pc's) klik dan met de rechtermuisknop op het bestand en sla het ' te downloaden gekoppelde bestand' op als .kmz (dus NIET met de extra extensie .zip of .txt). Open dan het bestand. Google Earth start en vliegt naar de foto-locatie.

© Copyright foto en tekst: Stefan JakLaatste wijziging: zondag, 1 februari 2009

Bron: http://www.weerfotograaf.nl