Foto van de maand December 2006

Inversie getoond door de rookpluim van de AVIRA te Duiven

De luchtkwaliteit staat de laatste jaren sterk in de belangstelling. Er moet vooral minder viezigheid in de lucht komen van het verkeer en de industrie. Maar de luchtkwaliteit wordt ook sterk beïnvloedt door het weer. Als het hard waait en regent wordt veel van die vieze lucht snel gemengd en verdreven, en het fijne stof regent uit en dwarrelt niet meer op. Als het echter droog en rustig weer is, met wat aflandige wind dan kan de verontreiniging zich sterk ophopen. Mensen die astma hebben of een verminderde gezondheid kunnen daar dan veel last van hebben. Er zijn situaties dat ook het mengen van de vieze lucht naar de hogere luchtlagen niet lukt, dat gebeurt vooral in de winter.

Op deze foto zie je dat effect heel duidelijk, de rook van deze afvalverbrandingsinstallatie bij Duiven stijgt op (het is warme lucht), maar op circa 700 meter hoog stoot deze pluim zijn kop, gaat niet verder omhoog en de ('vieze' ) lucht spreidt zich naar alle kanten uit. Het is een schoolvoorbeeld van een zogenaamde inversie; een luchtlaag met een afwijkende temperatuur. Normaal wordt de lucht verder in de hoogte steeds kouder, in dit geval kleeft er een koude plaklaag aan de grond (door helder weer in lange winterse nachten, in een hogedrukgebied) en erboven zit een warmere laag die alle lucht eronder gevangen houdt, als onder een deksel. Schoorstenen en de pluimen vertellen meer; kijk naar overige beelden.


Rookpluim energiecentrale Nijmegen vanuit Arnhem achter de KEMA toren, 18 december 2006 gefotografeerd door Simon Jak En zie hier(naast): ook in deze stille helft van december 2006 komt het verschijnsel inversie zichtbaar voor, de pluim van de energiecentrale van Nijmegen, heel helder te zien vanuit Arnhem, nota bene gefotografeerd daar de vader van de Weerfotograaf. Tja...van wie zou...? Ga naar de rest van de beelden van die koude 18e december en/of ga naar nog meer beelden en tekst en uitleg over pluimen.


© Copyright foto en tekst: Stefan Jak/ Simon Jak

Laatste wijziging: dinsdag, 10 december 2013

Bron: http://www.weerfotograaf.nl