Foto van de maand December 2010Ja, daar is er weer een zogenaamd ' pilotengat'. In een dun veld Altocumulusbewolking is een mooi afgerond gat ontstaan waarbinnen neerslag valt. Neerslag die duidelijk in de vorm van ijsdeeltjes is en dus 'uitsneeuwt' .

Dat het ijsdeeltjes zijn is in dit geval extra goed te zien door een prachtige bijzon, een optisch verschijnsel dat ontstaat door breking van het licht in ijsdeeltjes.

Dit gat ontstond in de soms wat rare bewolking die over ons land trok, op de toch nu al wel gedenkwaardige 1e december 2010. Op 1 december begint altijd voor weerkundigen officieel de winter, maar nu dan ook echt! Overdag bleef de maximumtemperatuur steken bij -5 tot - 7 graden bij een bulderende oostenwind, op de wadden was dat zelfs windkracht 8. Het was niet alleen deze dag winters, de dagen ervoor was het al onder nul (ook overdag) en de dagen na 1 december bleef dat ook nog wel even.... Vroeg winterweer dus, nu afwachten of deze trend zich voortzet komende winter.

In ieder geval dus ook hoog in de lucht bijzondere zaken zoals deze foto toont. Deze werd om 11 uur in de morgen genomen te Baarn.

Het winterweer zal niet de veroorzaker zijn van het pilotengat, mogelijk wel de stevige wind en verschillen daartussen op grotere hoogte. Ook zwaartekracht-golven veroorzaakt door vliegtuigen of andere bronnen kunnen aanleiding zijn voor het ontstaan van zo'n gat. Meer info over pilotengaten en beelden daarvan vind je uiteraard op deze site, nu zelfs met een animatie van het dubbele pilotengat van 14 oktober 2009.

Copyright foto en tekst: Stefan Jak


Laatste wijziging: dinsdag, 10 december 2013

Bron: http://www.weerfotograaf.nl