Foto van de maand December 2003

 

Wie wel eens wat vaker aandachtig naar de wolkenlucht kijkt, kan hetgeen op bovenstaande foto is te zien mogelijk herkennen. In een zeer ijle wolkenbank wordt licht langs de kleine wolkendruppels gebroken en door interferentie van het licht (wat een golfverschijnsel is) ontstaan opeenvolgende gekleurde banden, als parelmoer. Dit kan vrijwel alleen ontstaan in wolken die bestaan uit druppels met bijna dezelfde grootte. Een irisatie zo uitgestrekt als hier (en ver van de zon verwijdert) komt weinig voor.

Deze iriserende wolk is gefotografeerd in de Rocky Mountains nabij Jasper (Canada). In bergstreken komen de zeer dunne wolken die dit veroorzaken vaker voor dan in ons vlakke landje. Dus wil je het ook eens vastleggen, maak eens een trip naar de bergen en kijk goed omhoog!

De zeer donkere achtergrond op deze foto wordt deels veroorzaakt door de hoogte waarop de foto genomen is (ca. 1500 m) en de zeer heldere lucht aldaar, op dat moment. Deze achtergrond wordt echter ook veroorzaakt door het gebruik van de film Fuji Reala. Een erg mooie film, die echter wel enige aandacht behoeft. Het contrast, zeker tussen bepaalde kleuren, is vaak erg sterk. Maar dat kan soms erg nuttig en fraai zijn. Vooral de kleur 'diepblauw' wordt vaak eeeeeeerg diepblauw.....

Foto en tekst Stefan Jak

Laatste wijziging: dinsdag 10 december 2013

Bron: http://www.weerfotograaf.com