Foto van de maand April 2011Foto cirrus in droge lente/zomerlucht

In de lente en zomermaanden kan je op mooie heldere dagen soms van die verwaaide Cirrus-bewolking aantreffen, zoals op deze foto. En hoewel dit type bewolking vaak een voorbode is van slechter weer is dat zeker geen algemeenheid.

Deze Cirrus-bewolking kan namelijk een restant zijn van een al heel oud front of oude bui dat inmiddels totaal verpieterd is, of een andere reden die niet direct met slecht weer te maken heeft. Het kan ook voorkomen midden in een hogedrukgebied -vaak het geval in een zomerse of lente-situatie, en dus bij goed weer. Deze pluk cirrus hoeft dus niet de voorbode te zijn van een naderend front of buien-situatie.

Je zal voor een goede eigen weersverwachting naast die blik op de wolken ook moeten kijken naar andere bepalende elementen van het weer, zoals de trend van de luchtdruk, een krimpende of ruimende wind en de luchtvochtigheid.

Maar ja, zelf een weersverwachting maken door instrumenten in de gaten te houden, de wind te peilen en gewoon goed te kijken naar de wolken lijkt wel iets heel ouderwets nu de computermodellen alles tot in detail voorschotelen, en dat 24 uur per dag, live op iedere computer of blitse telefoon. En ja, die modellen zijn echt goed hoor. Maar het is toch ook ontzettend leuk als je er zelf iets van kan zeggen, zonder die hulp?

Kennis van wolken is dan wel nuttig, kijk bijvoorbeeld eens naar het op deze site al langer bestaande overzicht van wolken

En als je meer inspiratie wil opdoen om foto's te maken van wolken en landschap; kijk naar de onderstaande aankondiging van een prachtig nieuw inspirerend fotoboek over het weer van Karin Broekhuijsen, dat in maart 2011 verscheen.

Copyright foto en tekst: Stefan Jak


Laatste wijziging: zondag 8 december 2013

Bron: http://www.weerfotograaf.nl