Foto van de maand April/Mei 2010Ring van Bishop, optisch effect door vulkaanstof in de atmosfeer

Het stof van de vulkaan Eyjafjallajökull op IJsland houdt heel Europa al dagenlang in zijn greep. Vooral door het vliegverbod. Stof en andere viezigheid van vulkanen boven ons hoofd is echter niet uniek, zoals deze foto uit 1993 aantoont.

De foto hierboven -met een supergroothoeklens van 17 mm genomen- toont de onbewolkte hemel boven Zwolle op 14 januari 1993. Het hemelblauw rond de zon is weg en vervangen door een grote okergele krans. Dit is de zogenaamde ' Ring van Bishop'. Het werd veroorzaakt door de uitbarsting van de vulkaan Pinatubo in juni 1991, ruim anderhalf jaar daarvoor dus. Deze vulkaan spuugde enorme hoeveelheden stof en ook zwavel uit, op hoogten ver boven de 10 km. Hierdoor bleven de deeltjes jarenlang in de atmosfeer zweven en cirkelden uiteindelijk ook tot boven onze windstreken. Ook waren er jarenlang soms prachtige avond- en ochtendschemeringen, omdat het late/vroege zonlicht nog erg lang op de deeltjes scheen.

Het stof van de IJslandse vulkaan lijkt tot op heden op lagere hoogten aanwezig en zal mogelijk eerder naar de aarde komen, door neerslag en zwaartekracht. Tot nu toe zijn er weinig optische verschijnselen zichtbaar, anders dan af en toe wat wazige lucht en een wat vreemd diffuus licht -wat wel een beetje lijkt op het licht voorafgaand aan een zonsverduistering. Maar wie weet verandert dat nog, de Weerfotograaf ontvangt graag foto's hiervan!

Kijk voor meer beelden van de Ring van Bishop en een verklaring daarvan op deze site.

© Copyright foto Simon Jak, tekst: Stefan Jak


Laatste wijziging: zondag 8 december 2013

Bron: http://www.weerfotograaf.nl