Luchtspiegelingen; kijk eens goed naar de zon!

Linksboven: Foto van de zonsopkomst door een kleine inversielaag, de zon wordt van boven af 'geknepen' tot een soort druppel.

            

Rechtsboven: Foto van de zon enkele seconden later, de zon 'perst' zich door de de inversielaag en als een soort broodje hamburger rijst zij verder omhoog.

Gebruik eens een telelens, maar pas op voor de ogen!

Luchtspiegelingen kennen de meeste mensen wel uit de tekenfilms, de oase die ineens in de woestijn te zien is en dan toch verdwijnt als je er vlakbij denkt te zijn. In Nederland is geen woestijn, maar zijn toch wel zeker luchtspiegelingen zichtbaar. Dat kunnen we overigens breed opvatten, niet alleen het 'spiegelen' van de lucht (wat je wel vaak ziet op een asfaltweg die helemaal heet is geworden als de zon er lang op schijnt en er als het ware plassen op lijken te liggen, die ook spontaan verdwijnen). Ook gekke vervormingen van normale voorwerpen /onderwerpen in de lucht. Zoals hier de zon.

Het verschijnsel wordt altijd veroorzaakt door verschillende dichtheden van de lucht, door warme of koude luchtlagen die vlak bij elkaar zijn / op elkaar liggen. Het licht gaat door ieder van deze luchtlagen op een andere wijze, als door dikke en dunne stroop. Vergelijk het maar met een rechte stok die je in het water steekt en ogenschijnlijk een knik lijkt te maken precies op de grens van water en lucht.

Let dus eens op bij warme dagen of je vlak boven de grond of langs een lange door de zon beschenen muur gekke dingen ziet, zoals vervormingen van voorwerpen. Ook boven een koude zee met warme lucht erboven (of andersom!) zijn soms gekke dingen te zien.

Die verschillende luchtlagen (warm/koud) kunnen ook wat hoger boven het aardoppervlak aanwezig zijn, zoals bij de bovenstaande foto's. Duidelijk zichtbaar is dat de zonnestralen zich door een laag moeten wurmen met een andere dichtheid, waar ter plekke vervorming optreedt en de zon niet meer mooi rond is. Met een beetje telelens (hier met een 200 mm. gefotografeerd) is dat goed vast te leggen.

MAAR let op; bescherm je ogen, als de zon te fel is kan dit je ogen onherstelbaar beschadigen!!!!!. Bij zonsopkomst of -ondergang, valt dat vaak nog wel mee.

 

Terug naar de Kalender


© Foto en tekst: Stefan Jak

Laatste wijziging: zondag 8 december 2013