Wolken in de bergen, Ufo's...?


         

Klik op een kleine foto om deze te vergroten 

In de bergen kan men regelmatig vreemde wolkenpartijen zien. Vaak zijn er wat 'schotel-achtige' vormen zichtbaar, die ogenschijnlijk op dezelfde plaats blijven hangen. Als dit extreme vormen aanneemt worden er wel eens meldingen van Ufo's gedaan.....

Het ontstaan van deze wolken is echter niet zo wereldvreemd. Het wordt in de regel veroorzaakt door de aanwezigheid van een paar stevige bergen. Als de wind tegen deze bergen botst zal deze gedwongen worden op te stijgen. De lucht koelt af en er ontstaat een wolk, boven de berg. Als de wind lang blijft waaien uit dezelfde richting, met dezelfde snelheid en met dezelfde hoeveelheid vocht zal de wolk urenlang kunnen blijven hangen op die plek. Maar... dan heb je één wolk.

Hier zie je meerdere laagjes.... hoe komt dat dan? Vrij eenvoudig. Stel je voor dat de lucht ook op wat grotere hoogte al bijna verzadigd is met vocht. Er is echter nog net geen wolkenvorming. Dan... van onder af wordt dit laagje lucht opgetild (doordat de lucht van de grond omhoog komt en als het ware een duwtje geeft). Dan condenseert ook dat vocht in het wat vochtige lucht-laagje en vormt zo een vaak afgeplatte wolk. Als er meerdere van die laagjes zijn kan zo een heel stapel 'schotels' in de lucht worden gevormd. Deze wolken vormen als het ware een boeggolf van de wind die over de bergwand heen wordt geduwd. Deze wolken heten in de vaktaal "Lenticularis-wolken"(lens-vormig). In de hier getoonde foto's zie je een aantal fraaie voorbeelden van dergelijke wolkenpartijen, die ontstaan zijn door gebergtes.

Foto Plaats
1 - 2 Sierra Nevada, Andalusië
3 Christoffelberg, Curaçao
4 - 5 Rocky Mountains, Canada
6 Marbella, Spanje
7 Calpe, Spanje
8 Zwolle
9-10 Sierra Nevada
11 Andorra

Een enkele keer zijn ze ook in ons vlakke land zichtbaar. De optilling is dan niet het gevolg van bergen, maar als gevolg van grote golven in de hogere atmosfeer, of door grote buienwolken met hun opwaartse luchtstromen. De meest rechtse foto in de bovenste rij (nummer 8 ) is daar een fraai voorbeeld van.

Meer foto's in het Archief

Kijk voor meer wolken naar de Wolkenindeling volgens de Wereld Meteorologische Organisatie
 
© Auteur en foto's, tenzij anders vermeld: Stefan Jak, 2004

Laatste wijziging: vrijdag 6 december 2013