Foto's maken tijdens een vliegreis

Linksboven: Foto van de zogenaamde 'onderzon' .Dit haloverschijnsel, veroorzaakt door ijskristallen die aanwezig zijn onder het vliegtuig, is zichtbaar als een fel spiegelbeeld van de zon, net als in een wateroppervlak. 

Opname boven Canada.

             

Rechtsboven: Foto door het raam van een vliegtuig maar dan met gebruik van een polarisatiefilter. De spanning in het vliegtuigraam veroorzaakt dan fraaie -maar niet bedoelde- kleuren. 

Opname boven Curaçao.

Tijdens een lange vliegreis kan je maar beter wat te doen hebben. De film aan boord is immers ook niet altijd even boeiend. Maak dan zelf eens mooie foto's, vanuit het vliegtuig zijn juist zeer bijzondere dingen te zien. Niet alleen een klein landschap in de diepte, maar ook vaak zeer fraaie optische verschijnselen en enorme wolkenpartijen. 

Een paar tips voor het fotograferen tijdens een vliegreis:

  • Zoek een helder raam zonder krassen..., het felle zonlicht zal iedere kras genadeloos tonen als een ster in het raam, of het beeld heel wazig maken.
  • Gebruik geen polarisatiefilter. Het veroorzaakt mooie kleuren (zie rechtsboven), maar dat was vast niet de bedoeling.
  • Probeer een plek te krijgen die NIET direct boven de vleugel zit. De keuze heb je niet altijd maar zo mis je vaak alle interessante dingen die onder het vliegtuig zijn te zien.
  • Gebruik geen gevoelige film. 100 of 50 ISO is perfect. Het licht is zo fel, dat kunnen deze films (die ook nog zeer scherp zijn) goed aan.
  • Zowel aan de zon- als aan de schaduwkant van een vliegtuig zijn fraaie opnamen te maken en vreemde optische verschijnselen waarneembaar.
  • Gebruik een 50 mm lens of lichte groothoek (bij niet-digitale camera's, bij digitale camera's geldt in de regel een correctiefactor van ca. 1,7 zodat je dan al snel moet denken aan een lens van 30 mm of minder), om genoeg van de lucht of het verschijnsel dat je ziet in beeld te krijgen. Een telelens kan ook, maar een detailopname wordt vaak wat onherkenbaar. Met een te sterke groothoek (< 28 mm voor niet-digitale camera's) zal je  vaak ook de randen van het raam in beeld krijgen, wat vaak niet zo fraai is.
  • Leg vast waar je welke foto gemaakt hebt (even naar de monitor in het middenpad kijken, altijd leuk voor later als je weet waar je ongeveer de foto hebt gemaakt).
  • Sommige luchthavens hebben sterke röntgen-apparatuur voor controle, die de films kunnen beschadigen. Om het risico van onbruikbare films te verkleinen zijn bij fotozaken loden zakken of busjes verkrijgbaar waar je de films in kan bewaren en zo kan beschermen tegen de schadelijke straling. 
  • Neem alle foto-spullen (camera, lenzen en films) altijd mee in de handbagage. Zo raak je het minder snel kwijt (...) en de röntgenstraling die men door deze bagage straalt is vaak minder sterk dan die van de bagage die rechtstreeks het vrachtruim ingaat.

Veel (foto) plezier op vakantie!

 

Ga voor meer specifieke fototips naar de Fototips

© Auteur: Stefan Jak

Laatste wijziging: zondag, 1 december 2013